Посещението на президента на Франция Еманюел Макрон в Украйна трябва да

...
Посещението на президента на Франция Еманюел Макрон в Украйна трябва да
Коментари Харесай

За трети път Макрон отлага посещението си в Украйна

Посещението на президента на Франция Еманюел Макрон в Украйна би трябвало да се състои през идващите седмици, сподели френското президентство в неделя. Това е третият път, когато плануваното пътешестване се отсрочва, оповестява " Ройтерс ".

Първоначално Макрон сподели, че възнамерява да отиде през февруари, с цел да подпише двустранно съглашение за сигурност с украинския си колега Володимир Зеленски. Това беше отсрочено, защото Зеленски в последна сметка пристигна в Париж, с цел да подписа съглашението.

Дипломати споделиха, че втора дата е била планувана при започване на март , преди да бъде отсрочена за по-късно тази седмица.

" Двамата държавни глави се споразумяха да останат в стеснен контакт, изключително във връзка с визитата на президента в Украйна, което би трябвало да се случи през идващите седмици ", сподели френското президентство, откакто двамата водачи разговаряха по телефона по-рано в неделя.
 Макрон отсрочва визитата си в Украйна
Макрон отсрочва визитата си в Украйна

Елисейският замък изяснява това закъснение със съображения за сигурност

Отлагането идва единствено дни откакто съветска ракета пропусна президента на Украйна и министър-председателя на Гърция на стотици метри, когато се блъсна в пристанищната инфраструктура в черноморския град Одеса. Макрон също трябваше да посети Одеса.

През последните седмици Макрон възприе по-твърда позиция по отношение на Русия, обвинявайки я, че е по-агресивна към Франция и Европа, и обещавайки, че Москва би трябвало да бъде победена.

Той прикани европейските съдружници да създадат по-спешни дейности, с цел да оказват помощ на Украйна и се сблъска с реакцията на доста западни съдружници, откакто сподели, че концепцията за изпращане на западни войски в Украйна не би трябвало да се изключва.
 Франция построява съюз от страни, склонни да изпратят войски в Украйна
Франция построява съюз от страни, склонни да изпратят войски в Украйна

Срещата идва в миг, когато Украйна страда от дефицит на артилерийски муниции, което затруднява прекъсването на яростта на съветските офанзиви

Два дипломатически източника споделиха, че френското президентство обмисля дали да разшири пътуването, с цел да включи други западни държавни глави, които да се причислят към Макрон, вместо просто двустранно пътешестване като опит да се покаже единение сред съдружниците и взаимност с Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР